Banner 980x90

LIZDA: Nav skaidrs, cik skolas jāreorganizē, lai pietiktu naudas pedagogu algu celšanai

Rīga, 12.janv., LETA. Nav skaidrs, cik skolas jāreorganizē, lai pietiktu naudas pedagogu algu celšanai, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Šonedēļ apstiprinātais pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks paredz šogad to īstenot no apstiprinātā budžeta finansējuma, tādējādi uzsvaru liekot uz skolu tīkla sakārtošanas gaitā iegūtajiem papildu līdzekļiem.

Vanaga pauda, ka LIZDA bija vērsusies pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ar lūgumu modelēt iespējamo situāciju un izrēķināt, kādām jābūt skolu tīkla izmaiņām šogad, lai grafikā norādītie 710 eiro par likmi būtu sasniedzami jau septembrī.

"Nav sapratnes, cik skolas jāsakārto, lai pietiktu naudas. Mēs to prasījām ministrijai, bet IZM atbildēja, ka viņi var pamodelēt, bet jebkurā gadījumā gala lēmuma pieņēmējs ir pašvaldības. Tam, protams, nevar nepiekrist. Bet mēs paši nevaram aprēķināt iegūstamo finansējumu skolu tīkla sakārtošanas procesā," sacīja Vanaga, uzsverot, ka tas ir grūti izdarāms, ņemot vērā atšķirīgās skolēnu izmaksas.

IZM līdz 15.aprīlim, saskaņā ar valdības rīkojumu, Ministru kabinetam būs jāiesniedz ziņojums par pašvaldību lēmumiem, kas saistīti ar izglītības iestāžu reorganizāciju, likvidēšanu vai dibināšanu, tādējādi gūstot izpratni par zemākās atalgojuma likmes paaugstināšanai pieejamo līdzekļu apjomu. Pašvaldības lēmumu par skolas likvidēšanu, reorganizēšanu vai dibināšanu var pieņemt sešus mēnešus līdz attiecīgā gada 1.septembrim, proti, martam.

Jau tagad virkne pašvaldību ir pieņēmušas lēmumus par skolu tīkla sakārtošanu savā novadā vai pilsētā. Izskatot pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, norādīts, ka izglītības iestāžu tīkla izmaiņas 2018.gadā nav prognozējamas kā būtisks finansējuma avots. Līdz ar to LIZDA apņēmusies izmantot ikvienu iespēju, lai, reaģējot uz ekonomikas pieaugumu, kā arī nodokļu reformas sekmēm, pieprasītu papildu līdzekļus pedagogu algām.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) aģentūrai LETA pauda, ka 710 eiro par likmi septembrī ir sasniedzami. Jautājums esot vien par Kultūras ministrijas padotībā esošajām izglītības iestādēm, jo to tīkls jau esot pietiekami sakārtots. Līdz ar to Šadurskis prognozē, ka, iespējams, līdzekļus šo izglītības iestāžu pedagogu atalgojumam varētu meklēt valsts budžetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)