Banner 980x90

Krimuldas novadā nodrošinās bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu šogad tiks nodrošināta bērniem, kuriem deklarētā dzīvesvieta ir kādā no 25 Latvijas novadiem, kur reģistrēta visaugstākā saslimšana ar ērču encefalītu. Bezmaksas vakcināciju būs iespēja saņemt arī bērniem Krimuldas novadā.

Kā pilsētas informācijas portāls Sigulda24.lv uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā, tāpat bērniem bezmaksas vakcinācijas būs iespēja saņemt Alsungas, Ventspils, Pāvilostas, Pārgaujas, Dundagas, Kuldīgas, Engures, Kocēnu, Vaiņodes, Durbes, Priekuļu, Aizputes, Lubānas, Baldones, Talsu, Rucavas, Skrundas, Kandavas, Sējas, Salacgrīvas, Iecavas, Rugāju, Jaunpiebalgas un Amatas novados.

Lai noteiktu administratīvās teritorijas, kurās valsts nodrošina valsts apmaksātu vakcināciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apkopoja epidemioloģiskās uzraudzības datus par iedzīvotāju saslimstību ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu periodā. Minētajos 25 novados pēdējo piecu gadu laikā reģistrēti 498 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, kas ir gandrīz 30% no kopējā valstī reģistrēto gadījumu skaita. Vidējā saslimstība šajos novados iepriekšējo piecu gadu laikā (58 uz 100 000 iedzīvotāju) 4,3 reizes pārsniedza vidējo saslimstību citviet Latvijā (13,5 uz 100 000 iedzīvotājiem).

Teritoriju saraksts katru gadu tiek veidots no jauna, tādēļ ir novadi, kas sarakstā tiek iekļauti no jauna un ir tādi, kuros vakcināciju no jauna neuzsāk, bet tiek nodrošināta vakcinācijas pabeigšana.

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu šogad tiks uzsākta Iecavas un Amatas novados, kur tā iepriekš nenotika. Kārsavas, Mērsraga, Rojas un Raunas novados kopējais saslimšanas līmenis ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājies, tādēļ minētajos novados vakcinācija bērniem no jauna vairs netiks uzsākta, bet būs iespējama vakcinācijas pabeigšana (2. un 3.pote) un balstvakcinācija tiem, kuriem tā bija uzsākta iepriekšējos gados.

Valsts apmaksātas potes pret ērču encefalītu, tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad varēs saņemt bērni, kuri ir vecumā no viena līdz 18 gadiem, turklāt bērna deklarētā dzīvesvieta ir kādā no iepriekš minētajiem 25 novadiem. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā.

Lai saņemtu bezmaksas poti pret ērču encefalītu, bērnu vecākiem, kuru bērniem deklarētā dzīves vieta atrodas kādā no 25 augstākminētajām teritorijām, jāsazinās ar ģimenes ārstu, kura pamatprakse arī atrodas kādā no 25 novadiem un abpusēji jāvienojas par izdevīgāko vakcinācijas izdarīšanas laiku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)