Banner 980x90

Krimuldas novadā daži deputāti noliek mandātus

Lai pievērstu uzmanību domē notiekošajam un demonstrētu savu neapmierinātību ar domes vadītāja Guntara Grīnvalda (ZZS/"Reģionu alianse") nedemokrātisko vadības stilu, 31.janvārī kārtējo novada domes sēdi neapmeklēja neviens Krimuldas novada partijas deputāts, aģentūru LETA informēja partijas pārstāvis Mārtiņš Ozoliņš.

Pēc Ozoliņa teiktā, domes sēdes neapmeklēšana bijusi demonstratīva rīcība, lai vērstu sabiedrības un domes pārstāvju uzmanību uz demokrātijas un diskusiju trūkumu pašvaldībā, kas īpaši spilgti esot izpaudies budžeta pieņemšanas laikā 23.janvārī.

Budžetu apstiprinājuši astoņi pozīcijas deputāti, bet sēdē klātesošie Krimuldas novada partijas pārstāvji Mārtiņš Ozoliņš un Sanita Sebre tobrīd no sēdes zāles izgājuši un balsojumā nav piedalījušies, aģentūrai LETA noskaidroja pašvaldībā. Kā skaidroja Ozoliņš, pārējie deputāti nav balsojuši par budžetu, jo pirms balsojuma neesot bijis pieejams detalizēts budžeta projekts.

"Deputātiem internetā apskatāmā budžeta informācija bija virspusēja - kopējās summas un izdevumi pa iestādēm, bet, piemēram, nekur nebija apskatāms speciālais budžets," sacīja deputāts, apgalvojot, ka pēcāk atklājies, ka speciālajā budžetā iekļautas arī sadaļas, kurām tur nepienāktos būt.

Savukārt salīdzinoši vājo apmeklējumu 23.janvāra ārkārtas domes sēdē Ozoliņš skaidroja ar faktu, ka pozīcijas deputāti, kas ir ievēlēti domē no "Reģionu alianses" un ZZS apvienotā saraksta, vienmēr ārkārtas domes sēžu datumus uzzinot priekšlaicīgi, turpretim opozīcijas deputāti tiekot informēti gandrīz precīzi trīs stundas pirms sēdes sākuma.

Pēc Ozoliņa teiktā, budžeta kā domes svarīgākā lēmuma gadā apstiprināšana bez iepriekšējas visu deputātu iesaistīšanas diskusijās esot bijis vien "kārtējais pierādījums Grīnvalda darba stilam - viņš vada nevis domi, bet astoņu pozīcijas deputātu komandu", savukārt septiņi opozīcijas deputāti tiekot ignorēti. Tāpat domes vadības labā tiekot izmantots arī domes administratīvais resurss, tostarp pašvaldības avīzē opozīcijas deputātiem neesot iespēju izteikties.

Aizvadītajā nedēļā divas Krimuldas novada partijas deputātes Sanita Sebre un Sintija Kļaviņa domi informējušas par deputāta mandāta nolikšanu. Kā skaidroja Ozoliņš, abu deputātu lēmums bijis saistīts ar opozīcijas neuzklausīšanu, pieņemot domes lēmumus.

Savukārt Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds aģentūrai LETA pastāstīja, ka par ieceri neapmeklēt kārtējo domes sēdi 31.janvārī no Krimuldas novada partijas deputātiem uzzinājis vien telefonsarunas laikā aptuveni pusstundu pirms domes sēdes, un viņam skaidrots, ka domes sēdes laikā deputātiem jāatrodas pamata darba vietās.

Domes priekšsēdētājs pauda neizpratni, kādēļ deputāti par savu plānu neierasties uz domes sēdi nav informējuši agrāk, ņemot vērā, ka par kārtējās domes sēdes datumu domes deputāti informēti vairākas nedēļas iepriekš. Politiķim partijas iemesli sēdi neapmeklēt neesot saprotami, jo deputātiem "nāktos būt atbildīgiem pret saviem vēlētājiem". Grīnvalds norādīja, ka domes sēdēs tiek pieņemti novada iedzīvotājiem svarīgi lēmumi, tāpēc šāda deputātu rīcība rādot nevēlamu attieksmi pret vēlētājiem, kas partijai ar savu balsi vēlēšanās ir uzticējuši pārstāvēt savas intereses.

Tāpat viņš atzina, ka opozīcijas rīcība nereti nav balstīta interesēs uzlabot novada iedzīvotāju labklājību. "Viņi bieži vien balso "pret" opozīcijas principa, nevis jautājuma satura dēļ." Tajā pat laikā Grīnvalds norādīja, ka ne mirkli nav izslēdzis Krimuldas novada partijas deputātus no diskusijas, kā apgalvo Ozoliņš, bet, "ja no opozīcijas nav nekādu priekšlikumu, tad par "neko" īsti diskusijas nav jēgas mākslīgi veidot".

Pēc Grīnvalda teiktā, teju astoņu mēnešu laikā opozīcija izskatīšanai iesniegusi tikai vienu priekšlikumu, kas izskatīts un atbalstīts, tādēļ nav pamata pārmetumiem par opozīcijas neuzklausīšanu "ja savu redzējumu nemaz nepiedāvā". Savukārt uz pārmetumiem par atsevišķu deputātu viedokļu neiekļaušanu pašvaldības informatīvajā izdevumā Grīnvalds atbildēja: "Pašvaldības avīze ir, lai informētu par pašvaldībā notiekošo, nevis pateiktu, ka kādam ir viedoklis. Nevaram pārvērsties par dzelteno presi."

Savukārt saistībā ar pārmetumiem citu deputātu neiesaistīšanā diskusijās par budžeta sastādīšanu Grīnvalds norādīja, ka vairākās diskusijās varējis iesaistīties jebkurš deputāts, ko daļa pozīcijas pārstāvju arī izmantojuši. "Bija jautājums par grāmatvedes atalgojuma palielināšanu, atbildējām, ka pieaug funkcijas amatā, bija jautājums par bērnudārza siltināšanu, arī tur bija skaidrojums, un bija arī citi jautājumi, bet pretī nenāca nekādi priekšlikumi, par kuriem diskutēt," sacīja domes priekšsēdētājs.

Domes priekšsēdētājs norādīja, - lai arī pārsvarā vienīgais opozīcijas runasvīrs ir Ozoliņš un pārējie vien lielākoties klusēdami piekrīt, līdz šim opozīcija nav paudusi savu gatavību sadarboties, kas būtu labākais un veiksmīgākais novada domes scenārijs. Tomēr viņam esot cerība, ka divu deputāšu vietā, kas patlaban paudušas vēlmi nolikt mandātus, nāks cilvēki, kas būs gatavi strādāt novadam.

Kā atzina pašvaldībā, 31.janvāra sēdē neizdevās savākt kvorumu, tāpēc domes sēde tiks pārcelta uz citu datumu, ievērojot likumā paredzēto kārtību, kas nosaka, ka tā ir atkārtoti jāsasauc ne ātrāk par septiņām dienām un ne vēlāk kā par 14 dienām kopš iepriekš plānotā datuma.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)