Banner 980x90

Jaunais ekonomikas ministrs apņēmies ierobežot pašvaldību avīžu izdošanu

Rīga, 8.febr., LETA. Pašvaldību nodarbošanās ar uzņēmējdarbību kropļo konkurenci, bet pašvaldību avīzēs nav objektīvas informācijas un tās nav vajadzīgas vietvaru funkciju veikšanai, tāpēc gan pašvaldību uzņēmējdarbība, gan arī pašvaldību avīzes būtu jāierobežo, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" paudis jaunās valdības ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

"Mums nepatīk, ka pašvaldības arvien vairāk sāk nodarboties ar uzņēmējdarbību," sacījis ministrs, norādot, ka šo uzņēmējdarbību var iedalīt divās kategorijās - vienkārša pašvaldības uzņēmumu darbība kā, piemēram, "Rīgas ūdens" mēģinājums ielauzties dzeramā ūdens tirgū, un laikraksti, kur "reģionālās preses segmentā ir ielīdušas pašvaldību izdotās avīzītes, ja tās tā var nosaukt".

"Piemēram, Jelgavas gadījumā uz iespējami dārgākā papīra tiek drukātas ziņas, kur priekšsēdētājs bučojas ar pensionāriem un cilā zīdaiņus. Var jau būt, sabiedrībai tas patīk, taču pašvaldību funkciju veikšanai tas nav nepieciešams," uzsvēris Nemiro, skaidrojot, ka šajos izdevumos nav objektīvas informācijas, bet gan slavinoši raksti un skaistas bildes, kamēr vienlaikus pastāv profesionāla reģionālā prese, kurai ir daudz bēdīgāks finansiālais stāvoklis, toties izdevums ir daudz objektīvāks un lasītājiem patīkamāks.

Vaicāts, kāds ir viņa piedāvātais risinājums šai problēmsituācijai, Nemiro atbildējis, ka, viņaprāt, pašvaldību avīzes varētu būt plānas, varbūt melnbaltas un tikai informatīvas, proti, tās varētu saturēt informāciju par izsolēm, saistošo noteikumu spēkā stāšanos, izmaiņām nolikumos, noteikumos, paziņojumiem par teritorijas plānojuma apspriešanu, laulībām un bērēm. Taču šādos pašvaldību izdevumos, viņaprāt, nevajadzētu būt informācijai, "ka tiek pasniegti ziedi tam vai citam". Šajā jautājumā varētu tapt regulējošie noteikumi un izmaiņas likumos, domā Nemiro.

"Visbeidzot, Konkurences padomes stiprināšana ir svarīgs jautājums. Redzams, ka lēmumi, tostarp farmācijā, ir samērā izsvērti, objektīvi un analītiski, tādēļ iespējams, ka Konkurences padomes funkcijas varētu tikt paplašinātas, taču šis jautājums vēl jāizrunā valdībā un ar nozarēm," intervijā laikrakstam paudis ekonomikas ministrs.

Viņš gan atzinis, ka pašvaldību lobijs savu interešu aizstāvēšanā vienmēr bijis ļoti stiprs, bet esot jāsaprot, kas ir valsts pamatā, proti, politiku veido likumdevējs un izpilda izpildvara, bet pašvaldības ir saimnieciskas organizācijas, kurām ar politikas veidošanu nevajadzētu nodarboties. "Tas līdz šim vienmēr bijis otrādi. Esmu strādājis Jelgavas novada pašvaldībā, un man ir sava pieredze. Varbūt, ka šobrīd tas skan teorētiski, bet šādu stāvokli kādudien vajadzētu sasniegt. Arī administratīvi teritoriālā reforma notiks."

Nemiro piebildis, ka, piemēram, Latvijas Pašvaldību savienībai ir savs viedoklis daudzos jautājumos, un tas tiks uzklausīts, bet reformai būs jāvirzās uz priekšu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)