Banner 980x90

Igaunis Prūss triumfē Eiropas MTB čempionātā Siguldā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Par 2016.gada Eiropas čempionu kalnu riteņbraukšanas maratonā (XCM) svētdien, 5.jūnijā, aizraujošā cīņā kļuva Igaunijas braucējs Pēters Prūss, kurš pārstāv Latvijas komandu "Rietumu Delfin", pilsētas informācijas portālu Sigulda24.lv informē sacensību organizatori.
Latvijas kalnu riteņbraucēji savās mājās izcīnīja četras vietas labāko desmitniekā.

103 kilometrus garajā distancē Prūss uzvaru izcīnīja aizraujošā cīņā, izšķirošo izrāvienu veicot pēdējos 500 metros Siguldas kalna kāpumā. 

Lieliskajos laika apstākļos sarežģītajā Siguldas trasē jau distances sākumā izveidojās aptuveni 20 braucēju līderu grupa, kas bija uzņēmusi diezgan lielu tempu. Līderu grupa turējās pirmos divus no trijiem apļiem, bet izšķirošajā aplī no kopējās grupas aizbēga astoņi sportisti. Drīz pēc tam no līderu astotnieka aizbēga Prūss, portugālis Tjagu Žoržs Oliveira un čehs Kristians Haineks, kuri strauji sāka palielināt savu pārsvaru. Aptuveni 20 kilometrus pirms finiša jau bija zināms, ka šie trīs braucēji sadalīs Eiropas čempionāta medaļas. Vēl pirms pēdējā kāpuma Siguldas kalnā no trijnieka atpalika 2012.gada Eiropas čempions Haineks, kurš finišā samierinājās ar bronzas medaļu. Izšķirošajā Siguldas kāpumā, vairāku simtu līdzjutēju atbalstīts, igaunis Prūss apsteidza portugāli un pēdējos metros savu uzvaru nosargāja, finišu šķērsojot augsti paceltām rokām.

Pēc finiša Prūss, kura mamma ir latviete un kurš Siguldā bieži trenējas "Rietumu Delfin" komandas rindās, neslēpa savas emocijas. Prūsu ar līdzšinējā karjerā lielāko sasniegumu sveikt bija atbraucis diezgan kupls sportista atbalstītāja pulks.

Tikai sestajā vietā finišēja divkārtējais pasaules čempions Albans Lakata, kuram nedaudz zaudēja labākais no Latvijas sportistiem – ZZK komandu pārstāvošais Mārtiņš Blūms. Uzriez aiz viņa sekoja "Cannondale" pārstāvošais Latvijas profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, bet labāko desmitnieku noslēdza vēl viens ZZK braucējs Arnis Pētersons.

Sieviešu konkurencē 80 kilometru distancē nekādas cerības konkurentēm uz uzvaru neatstāja britu sportiste Sallija Bighema. Lielbritānijas braucēja distances sākumā uzņēma lielu tempu, kas nebija pa spēkam konkurentēm. Pēc pirmā apļa Bighemas pārsvars bija vairāk nekā divas minūtes, bet finišā viņa tuvāko sekotāju apsteidza par gandrīz sešām minūtēm. Sudraba medaļu pēdējā kāpumā izcīnīja zviedriete Dženija Stenerhaga, kura pa trīs sekundēm apsteidza lietuvieti Katažinu Sosnu. 

Labākā no Latvijas sportistēm bija Lelde Ardava. "Rietumu Delfin" komandas braucēju, kura šajā sezonā dominē SEB MTB seriālā Latvijā, no trešās vietas šķīra piecarpusi minūtes.

Eiropas čempione Sallija Bighema norāda: "Man šī ir lielākā uzvara karjerā, tāpēc joprojām esmu ļoti priecīga. Biju pārsteigta par trasi, jo domāju, šeit vairāk būs līdzenumi, taču bija gan nobraucieni, gan sarežģīti kāpumi. Tāpēc brauciens izvērtās aizraujošāks, nekā sākumā gaidīju. Man tieši patīk, ja nav vienveidīga trase – bija gan kāpumi, gan līdzenumi, gan nobraucieni. No konkurentēm aizbēgu jau sākumā, un tas mani nedaudz uztrauca, jo grūti vienatnē braukt. Tomēr zināju, ka līdzenumos esmu spēcīga un tāpēc grūtos brīžos centos neuztraukties."

Eiropas čempions Prūss min: "Pēdējā kāpumā bija grūti, taču fantastiskais līdzjutēju atbalsts palīdzēja. Man vienkārši nav vārdu, vēl pat neaptveru, ko paveicu. Distances sākumā bija grūti turēt līdzi līderiem, bet mums ar komandas treneri Tomu Flaksi bija perfekti izstrādāts plāns. Viņš teica, ka nevajag steigties sākumā un uz pilnu klapi jāiet pirms pēdējā pagrieziena.  Kad palikām trijatā, centos neatpalikt un saņemties, jo tur bija spēcīgi džeki. Nedrīkstēju salūst. Palīdzēja, ka šodien nebija vairs tik karsti, kā visu nedēļu. Ja būtu bijuši kādi 29 grādi, tad būtu grūti pacīnīties, jo arī šodien braucienā bija krampji kājās. Ko domāju pirms starta Siguldā? To, ka jāņem medaļa! Braucu un distancē neskatījos uz konkurentiem."

Savukārt ZZK braucējs Mārtiņš Blūms uzsver: "Bija prieks startēt Eiropas čempionātā MTB maratonā savās mājās, jutu trasē lielu līdzjutēju atbalstu, kas dzina uz priekšu. Runājot par sacensību gaitu, nepaveicās ar pozīciju pirms izšķirošā atrāviena. Kopā ar Tomu Skujiņu centāmies sastrādāties, lai mēģinātu panākt līderus, tomēr viņi bija aizlaisti pārāk tālu."

"Rietumu Delfin" komandas braucēja Lelde Ardava stāsta: "Trasē tika atstāts ļoti daudz spēka un enerģijas. Mans mērķis pirms sacensībām bija iekļūt labāko desmitniekā, ko arī paveicu. Sākumā sekmīgi braucu ar pašām vadošajām braucējām, tomēr trases beigu daļā pietrūka nedaudz spēka. Liels paldies visiem, kas man juta līdzi. Šādu atbalstu izbaudīju pirmo reizi Latvijā! Mans turpmākais mērķis būs dalība pasaules MTB maratona čempionātā Francijā!"

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)