Banner 980x90

CVK rosinās ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot jebkurā konkrētās pašvaldības iecirknī

Rīga, 9.sept., LETA. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pašlaik gatavo likuma grozījumus, lai arī pašvaldību vēlēšanās vēlētāji varētu balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pašvaldības robežās, par CVK priekšsēdētājas Kristīnes Bērziņas pozīciju aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Priekšlikumi grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā tiek apspriesti ar pašvaldību vēlēšanu komisijām un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. Pēc viedokļu saskaņošanas šos grozījumus plānots iesniegt izskatīšanai Saeimā, norāda CVK.

Gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem parlamentam, norāda Bērziņa. Ņemot vērā šā gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu pieredzi, lai tehniski izstrādātu šo iespēju, ir ļoti svarīgi grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā Saeimā pieņemt šā gada rudens sesijā, skaidro Bērziņa.

Priekšlikumi arī paredz, ja tiešsaistes vēlētāju reģistra sistēma nedarbotos (nebūtu elektrības vai interneta pieslēguma, nedarbotos programma u.tml.), vēlētāju iespējas nobalsot netiktu traucētas, un balsošana šajā gadījumā notiktu reģistrācijas aploksnēs - līdzīgi kā Saeimas vēlēšanās, nododot balsi glabāšanā vai balsojot pa pastu.

Šis krīzes risinājums paredzētu, ka, ja tiešsaistes sistēma nedarbojas, vēlētāji tiktu reģistrēti atsevišķā balsotāju sarakstā, un vēlētājam līdz ar vēlēšanu materiāliem tiktu izsniegta reģistrācijas aploksne, uz kuras tiktu norādīts vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Balsojot vēlētājam vēlēšanu aploksne būtu jāieliek reģistrācijas aploksnē un pie vēlēšanu kastes jāatdod iecirkņa komisijas loceklim, kurš to vēlētāja klātbūtnē apzīmogotu un iemestu vēlēšanu kastē, skaidro CVK.

Pēc tam, kad sistēmas darbība atjaunotos, reģistrācijas aploksnēs nobalsojušie vēlētāji tiktu atzīmēti elektroniskajā vēlētāju reģistrā, un balsu skaitīšanas laikā reģistrācijas aploksnes tiktu sašķirotas derīgajās un nederīgas aploksnēs, tādējādi izslēdzot iespēju, ka tehnisku traucējumu gadījumā, kādi vēlētāji nobalsotu vairākas reizes, norāda Bērziņa.

Pašvaldību vēlēšanas paredzētas 2021.gadā.

Kā ziņots, maija otrajā pusē EP vēlēšanās iepriekšējā balsošanā daļu no laika nestrādāja izmēģināšanai ieviestā iespēja caur tiešsaistes sistēmu nobalsot citā vēlēšanu iecirknī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)