Banner 980x90

Ar Rotkaļa mājas rekonstrukciju sāk Āraišu ezerpils atjaunošanas darbus

Valmiera, 13.jūl., LETA. Sākta Rotkaļa mājas Āraišu ezerpilī rekonstrukcija, kuras laikā tiks nomainīti apakšklāja un sienu baļķi, kā arī jumta segums, aģentūrai LETA pavēstīja Āraišu arheoloģiskā parka pārstāve Sanda Salmiņa.

Valsts Kultūrkapitāla fonds Āraišu ezerpils restaurācijai un rekonstrukcijai piešķīris 5000 eiro.

Restaurējamā ēka celta 1995.gadā, laikā kad tapa ezerpils apbūves rekonstrukcija. Nemainītā veidā tā ir nokalpojusi vairāk nekā 20 gadus. Šī ēka ilgstoši bija vienīgā, kurā pēc izrakumos gūtajiem datiem iespējami pilnīgi attēlots seno latgaļu dzīvojamās ēkas interjers un izvietota ekspozīcija "Rotkaļa māja".

Kultūrkapitāla fonds ar 3372 eiro 2016.gadā atbalstīja esošās situācijas Āraišu ezerpilī izvērtēšanu. Ezerpils būvju uzmērīšanu un rasējumu izgatavošanu veica SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa".

Āraišu arheoloģiskā parka galvenais objekts ir arheologa Jāņa Apala atklātā, izpētītā un rekonstruētā Āraišu ezerpils. Jau kopš 20.gadsimta 90.gadu sākuma Apals un Āraišu ezerpils fonds to attīstījis kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju. Kopš 2017.gada Āraišu arheoloģiskais parks atrodas Amatas novada pašvaldības apsaimniekošanā un tā vēlas kopt un turpināt arheologa paveikto.

Āraišu arheoloģiskais parks sevī iekļauj unikālu 9.-10.gadsmita seno latgaļu dzīvesvietas - ezerpils - rekonstrukciju, kas veikta pēc izrakumos iegūtajiem datiem un apdares darbos izmantojot seno darbarīku replikas. Parka seno mājokļu ekspozīciju papildina akmens un bronzas laikmeta ēku ideālrekonstrukcijas Meitu salā. Āraišu ezera krastā ir Āraišu kastellas tipa viduslaiku pils drupas. Pils pastāvējusi no 14.gadsimta līdz 17.gadsimta sākumam.

Katru gadu vasaras sezonā Āraišu ezerpilī notiek izzinoši kultūrvēsturiskas vērtības popularizējoši pasākumi un koncerti. 2017.gada vasaras lielākais notikums būs etnomūzikas grupas "Tautumeitas" un bungu un dūdu grupas "Auļi" kopīgs dižkoncerts "Lai māsiņa rotājās!" 29.jūlijā plkst.20.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)