Banner 980x90

Āfrikas cūku mēri konstatē Mores pagastā

Rīga, 16.dec., LETA. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 13 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, tostarp pirmo reizi sērga skārusi Siguldas novada Mores pagastu, kur atrasti divi beigti dzīvnieki, aģentūra LETA uzzināja PVD.

Siguldas novadā bīstamā kaite iepriekš tika konstatēta arī Allažu un Siguldas pagastā.

Lielākais beigto mežacūku skaits - četras - šonedēļ bijis Engures novada Smārdes pagastā, bet pa vienam gadījumam bijis Jaunpiebalgas novada Zosēnu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Priekuļu novada Mārsnēnu pagastā, Kocēnu novada Zilākalna pagastā, Mālpils novada Mālpils pagastā, Dundagas novada Dundagas pagastā un Talsu novada Vandzenes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 1093 dzīvniekam 77 novadu 242 pagastā, kā arī trijās pilsētās - Rēzeknē, Pļaviņās un Jūrmalā. Mājas cūkām mēris konstatēts vienā saimniecībā Vārkavas novadā un divās Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50, 142 un 119 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtnē.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)