Banner 980x90

Siguldas novada Veselības dienā piedāvās vairākus izmeklējumus redzes pārbaudei

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Sestdien, 26.septembrī, no plkst.10.00 līdz 16.00 norisināsies Siguldas novada Veselības diena, kuras laikā novadnieki bez maksas varēs apmeklēt ārstus, piedalīties sportiskās aktivitātēs un gūt vērtīgu informāciju, pilsētas informācijas portāls Sigulda24.lv uzzināja novada pašvaldībā.

Optometrijas speciālisti Veselības dienā noteiks acs optisko stiprumu, veicot autorefraktometra mērījumus, noteiks acs spiedienu bez zāļu pilināšanas, novērtēs pacienta redzes lauku, noteiks makulas pigmenta blīvumu, kas ir viens no parametriem, kas sniedz iespēju jau agri noteikt riska pacientus ar vecumu saistītajai makulas deģenerācijai, kas ir galvenais iemesls redzes zaudējumam cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Aicinām uz Veselības dienu paņemt līdzi savas saulesbrilles, optometrijas speciālisti pārbaudīs UV filtru pietiekamību acs aizsardzībai no saules.

Autorefraktometra mērījums. Lai noteiktu, kā acs fokusē gaismu uz tīklenes, pacientiem būs jāieskatās autorefraktometrā. Tas sniegs aptuvenu priekšstatu par cilvēka acs optisko stiprumu, lai varētu skaidri redzēt tālumā.

Acu spiediens – tonometrija. Acs iekšējo spiedienu mēra ar saspiestu gaisa plūsmu bez zāļu pilināšanas. Šī ir svarīga pārbaude, kas var atklāt sākotnēju glaukomu vai palielinātu iespējamību, ka glaukoma var rasties.

Tīklenes pigmenta blīvums. Zems makulas pigmenta blīvums ir nozīmīgs, bet arī ietekmējams riska faktors deģeneratīvām acu saslimšanām, piemēram, ar vecumu saistītajai makulas deģenerācijai. Kontrolējot makulas pigmenta blīvumu, ir iespējams samazināt risku agrīnam slimības sākumam. MPS II ir skrīninga ierīce, kas tikai dažu minūšu laikā veic makulas pigmenta blīvuma mērījumu. Makulas pigmenta blīvums ir viens no parametriem, kas sniedz iespēju jau agri noteikt riska pacientus ar vecumu saistītajai makulas deģenerācijai, kas ir galvenais iemesls redzes zaudējumam cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Ierīce pielieto redzei nekaitīgu, pilnīgi nesāpīgu, neinvazīvu heterohromatiskā flikera fotometrijas metodi, kas šobrīd ir visbiežāk pielietotais paņēmiens makulas pigmenta mērījumiem.

Centrālā redzes lauka novērtēšana. Perimetrija ir metode, kas ļauj sistemātiski novērtēt pacienta redzes lauku. Tikai dažu minūšu laikā būs iespējams veikt redzes lauka mērījumu ar augstu precizitāti un jutību, īpaši pārbaudot tās redzes lauka daļas, kurās rodas glaukomai raksturīgie bojājumi, tāpat metode ir derīga arī citu tīklenes centrālās daļas saslimšanu diagnostikai.

Optikas veikalu tīkls "Optio" sniedz augsti profesionālus redzes korekcijas pakalpojumus un izgatavo funkcionālas, kvalitatīvas un mūsdienīgas brilles. Jebkurā no veikaliem ir iespējams veikt redzes pārbaudi pie augsti kvalificētiem optometristiem, kuri regulāri papildina savas zināšanas redzes aprūpē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)